Ipari automatizálási rendszerek

 

Az ipari automatizálási tevékenységet cégünk alapvetően megoldás szállítóként, rendszer integrátorként végzi. Minden esetben olyan irányítástechnikai rendszereket kínálunk a felhasználóknak, amelyek speciálisan az adott problémára adnak megoldást. Alapvetően az ipari automatizálásban is a Honeywell termékekre támaszkodunk, amennyiben azonban a feladat nem valósítható meg Honeywell bázison, egyéb termékeket is alkalmazunk, hiszen a más gyártók által biztosított lehetőségeket is ismerjük. Az ipari automatika területén nemcsak rendszertervezéssel, beszereléssel, hanem kereskedelemmel is foglalkozunk, tehát ha egy partnerünk megtervezi saját rendszerét, és csak az ahhoz szükséges berendezéseket szeretné megvásárolni, arra is biztosítunk lehetőséget, természetesen a termékeket gépkönyvvel adjuk és garanciát is biztosítunk.

Az ipari automatika gyakorlatilag a nagyon pontos mérést lehetővé tevő, nagyon szélsőséges körülmények között elvégzendő mérések eszközeit foglalja magába. Az ipari automatizálás körébe két nagyobb terület tartozik, a terepi és a műszertermi műszerezés. A terepi műszerek közé sorolhatók a legmodernebb technológiával készült távadók és érzékelők (köztük akár 0,075 százalék pontossággal működők is), amelyeket az ipari környezetben létesített technológiákra helyezünk ki. A terepi műszerekre jellemző, hogy extrém körülmények között is rendkívüli pontossággal működnek, ezekről a berendezésekről történik az információ gyűjtés (pl. hőmérséklet, nyomás, nyomáskülönbség mérése). Egy robbanásbiztos, gyújtószikra mentes kivitelezésű gázmérést például csak olyan berendezésekkel lehet megvalósítani, amelyek a legszigorúbb ipari feltételeknek is megfelelnek, és akár a 220 fokos gőzt is meghibásodás nélkül tudják szabályozni rendkívüli pontossággal. Szintén az ipari automatikához tartoznak a tömegáram mérésére alkalmas termékek, valamint a nyomás, hőmérséklet, áramlásmérő eszközök, az ezekhez tartozó jelátalakítók, jelkonverterek, távadók DE és HART protokollal, illetve Foundation Fieldbus technológiával, és természetesen a működtetéshez szükséges számítógépes szoftverek. A terepi műszerezéshez sorolhatók az analitikai műszerek, például a víz tisztaságát ellenőrző pH mérők, vezetőképesség mérő szondák, amelyek jól alkalmazhatók egy víztisztító rendszer esetében.

A távadók valamilyen elektromos jelzésen (4-20 mA-en vagy 0-10V-os jelzésen, illetve digitális kommunikáció segítségével adják le a jelzést a műszertermi műszereknek. A műszertermi műszer lehet például egy szabályzó, ami már természetesen nem kritikus körülmények között működik, hanem egy kapcsolószekrényen található, így a kezelőfelület azonnal hozzáférhető, és lehetőség van a folyamat figyelemmel kísérésére, illetve szükség esetén a beavatkozásra.

Jelentősen könnyítheti a rendszerek kezelését az integrált folyamat műszerezés a Plantscape Vista felügyeleti szoftverrel, amely rajzos formában jeleníti meg a műszerek által gyűjtött technológiai adatokat. Ennek a technológiának köszönhetően egérkattintással kezelhető a rendszer. Kedvelt partnereink körében az UMC 800 többhurkos szabályozó berendezés, ami egyszerre több szabályozási kör kialakítását teszi lehetővé egyetlen berendezéssel, szabadon programozható módon. Ezekkel a modern vezérlőkkel lehetőség van időzítések beállítására, lefutó vezérlések megvalósítására (pl. a gyógyszergyártásban). Az olajiparban, gázszolgáltatásban ma már olyan berendezéseket is alkalmazunk, amelyek a gáz fűtőértékét képesek mérni, ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltató a jövőben esetleg ne a köbméter mennyiség, hanem a tényleges fűtőérték alapján szedje a díjakat.

Természetesen az ipari automatizálás esetében is igaz, hogy az automatika egy technológiai berendezésnek a vezérlő egysége, ami akkor látja el megfelelően a feladatát, ha a vezérelt berendezés is kifogástalanul működik. Emiatt nagy hangsúlyt fektetünk az automatizálni kívánt technológiai berendezések átvizsgálására. Gépészmérnökeink ehhez minden partnerünk számára szakszerű segítséget biztosítanak.

 

Kapcsolattartó személy

 

Kenyeres Tamás fejlesztő mérnök

Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Műszeripari és Automatizálási szakon végzett 1993-ben, majd Számítógép technikai Intézet szakon 1995-ben. 1997 óta a FUBO Kft. munkatársa, az ipari automatizálási rendszerek vezetője.

Elérhetősége:

Telefon: 06-42/403-893 Mobil: 06-30/915-5791