Épület automatizálási rendszerek

 

A FUBO Kft. szolgáltatási üzletágát épület automatikával indítottuk, ezen a területen rendelkezünk a legtöbb referenciával, itt van legnagyobb nevünk a szakmában. Többi tevékenységünkhöz hasonlóan az épület automatikát is igyekszünk komplexen kezelni, átfogva annak valamennyi szakterületét.

Az épület automatizálást napjainkban úgy is emlegetik, mint a gyengeáramú berendezések területét, hiszen nemcsak automatikáról van itt szó, nemcsak fűtésről, hűtésről, klíma szabályozásról, melegvíz szolgáltatásról. A hagyományos területek mellett elkezdődött a riasztó-, beléptető-, tűzvédelmi rendszerek, telefonos hálózati rendszerek kiépítése, ezek összefogását biztosító felügyeleti rendszerek használata, igénybevétele, vagyis a komplex rendszerek alkalmazása.

Az építkezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy otthonuk kialakításánál érvényesüljenek a maximális energiatakarékosság és kényelem szempontjai. Ahhoz, hogy egy ház energiatakarékosan és ugyanakkor magas komfortfokozattal üzemeljen, a különböző energiafelhasználási módokat valahogy összhangba kell hozni. Erre a célra komoly épületautomatizálási rendszereket kínálunk. Nem olcsó megoldásokat, de mindenképpen olyanokat, amelyek egyrészt megtérülnek a ház energiafogyasztásában, másrészt jelentős mértékben emelik az ingatlan komfortfokozatát és piaci értékét.

A nagyobb lakóházak helyiségeinek használata, kihasználtsága időszakonként változik.

Az épület automatikai rendszerek segítségével az energiatakarékosságot olyan módon lehet szabályozni, hogy csak azokat a helyiségeket fűtjük, illetve hűtjük, amelyek használatban vannak. Amennyiben a család ismeri a napi időbeosztását, ehhez igazodva előre be tudja programozni a különböző rendszereket, de természetesen lehetőség van arra is, hogy a napi időbeosztástól eltérő igényeket is figyelembe vegyék.

Egy nagyobb családi házat nemcsak építészetileg kell megtervezni, hanem gondolni kell a gépészeti, villamossági, automatikai, és informatikai hálózat megtervezésére is. Amennyiben ezekre már a tervezéskor figyelmet fordítanak, az mindössze 1-2 százalékos többlet költséget jelent, ugyanakkor ennél jóval nagyobb mértékben emeli az ingatlan értékét. Természetesen az automatizálás utólag is megoldható. Az informatika ma már az élet minden területén, így az épület automatikákban is jelen van, ennek köszönhetően olyan megoldások állnak rendelkezésre, amelyek a lakások újrakábelezése nélkül is lehetővé teszik azt, hogy a háztulajdonos akár a televízió előtt ülve, a készülék távkapcsolójával tudja állítani a ház bármelyik helyiségének a hőmérsékletét, redőnyöket, ablakokat mozgasson, világítást szabályozzon, esetleg a külső biztonsági kamerák képét a televízió képernyőjére vetítse. Ezek a rendszerek képesek arra is, hogy a tulajdonos távollétében a riasztóberendezések, vagy egyéb elektronikai elemek által adott vészjelzéseket SMS formájában a megadott telefonszámokra továbbítsák.

Természetesen nagyobb intézmények, létesítmények rendszereinek automatizálásával is foglalkozunk, ezek összehangolása rendkívül bonyolult feladat, megoldásához komoly szakértelemre van szükség. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy részletesen áttekintsük azokat a technológiai berendezéseket, amelyekhez az automatikát beszereljük, hiszen az automatika egy technológiai berendezésnek a vezérlő egysége, a lelke, de ez csak akkor hatékony, ha maga a berendezés is megbízható, megfelelően működik. Gépészmérnökeink kellő szakismerettel és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy egy technológiai rendszerről megállapítsák, hogyan automatizálható, javaslatot adjanak, hogy az adott elképzelés milyen módon megvalósítható, és a technológiai rendszer milyen átalakításokra szorul ahhoz, hogy az automatikus üzemeltetésre alkalmassá váljon, hatékonyan működjön.

A rendszerek kiépítésénél fontos szempont a felügyelet és ellenőrzés biztosítása, hibajelenség esetén a gyors reagálás feltételeinek megteremtése. Gyakori igény a távriasztás, távüzemeltetés lehetőségének kiépítése is.

Természetesen vállaljuk a rendszerek tervszerű karbantartását és szervizelését, 24 órás folyamatos ügyeletet biztosítunk az év 365 napján, az ország teljes területén.

 

Kapcsolattartó személy

 

Sajtos Gyula projekt menedzser

Kecskeméten, a Gépipari és Automatizálási Főiskolán végzett mérnök informatikusként 1997-ben, azóta a FUBO Kft, munkatársa, az épület automatizálási üzletág vezetője

Elérhetősége:

Telefon: 06-42/403-893 Mobil: 06-30/915-5790